Punjena pastrmka
Sastojci
Priprema jela
- 4 pastrmke
- 250 g svežih šampinjona
- 1 glavica crnog luka
- 1 kašika maslaca ili margarina
- sok od 1 limuna
- 1/4 L belog vina
- 1/8 L sveže pavlake
- 1 kašikica gustina
- 1 žumance
- 1 kašika sušene mirođije, so, biber
Odmrznuti pastrmke, posoliti ih sa spoljne i unutrašnje strane i istrljati biberom. Očistiti šampinjone i iseći ih na kolutove. Oljuštiti crni luk i sitno ga iseckati.
Sud premazati maslacem ili margarinom i dodati kockice luka. Pastrmke puniti šampinjonima. Dodati preostale šampinjone. Preliti limunovim sokom i belim vinom, poklopiti i ostaviti da se pirjane oko 12 minuta. Ribe prebaciti u činiju za serviranje.
Umutiti pavlaku sa malo gustina i žumancetom. Dodati ostatku tečnosti u kojoj su se ribe pirjanile. Prokuvati. Dodati mirođiju i začiniti. Služiti kao preliv. Za 4 porcije.