Recepti

Savet za mariniranje ribe

Tajna svakog dobrog ribljeg specijaliteta krije se u aromatičnoj marinadi koja joj daje sočan ukus. Glavni cilj svake marinade je da smekša, opusti i začini meso, a u tome joj pomažu neizostavni kiesli sastojci poput sirćeta, limunovog ili pomorandzinog soka, piva, vina… Drugi ključni sastojak je voda, kojom dobijamo na količini marinade, zatim ulje i to obavezno maslinovo. Zatim ne zaboravite na beli luk koji daje poseban šmek, kao i na so. Ostali dodaci su već stvar vašeg ukusa, a možete staviti : ruzmarin, lovorov list, bosiljak, majčinu dušicu.

Veoma važno pravilo kod mariniranja ribe je da se kod marinada koje sadrže mnogo sirćeta ili limunovog soka vreme mariniranja skraćuje sa preporučenih pola sata na 15 minuta, jer previše kiselina razgrađuje meso ribe.

Takođe, bilo bi poželjno da marinadu držite u staklenim i plastičnim posudama, a da izbegavate one od aluminijuma jer loše reaguju sa kiselinom. I čuvajte ih obavezno u frižideru.